Lite tankar om att sjunga

Att höja sin röst och sjunga är att säga till världen: "Jag har något att säga. Jag är viktig. Lyssna på mig." Det kan vara läskigt för den som aldrig eller sällan har gjort det. Men när en människa är sann och "sjunger" sin sanning blir vi andra berörda och det är det vi / världen behöver! 

Ibland kommer det sångelever till mig för första gången och säger: "Jag vet inte vilken genre min röst passar för att sjunga" . Då brukar jag försiktigt säga att det är fel ingång. Du kan sjunga vilken genre du vill. Våra människoröster kan låta som man gör i Asien, Amerika, Afrika eller här hemma . Vi kan "growla", sjunga strupsång, jojka, kula, vi kan sjunga klassiskt,  sjunga jazz eller blues eller vi kan sjunga visor och och pop; om vi vill det! Du kan sjunga hur som helst och vilken genre som helst, det kan ta ett tag och du kanske inte blir världsbäst, men du kan lära dig! 

Börja istället med att fundera på vilka låtar som berör dig, vilken musik som berör dig, vad som får igång dig. Börja där. Leta där. Prova en sådan låt. Sakta, sakta börjar du hitta något som känns sant för dig, som får dig att känna och bli berörd. Du kanske  börjar skriva eget! Eller du hittar kanske en artist som inspirerar dig och du börjar härma. Det är också bra, men målet för mina sånglektioner är att du ska hitta DIN röst som du kan beröra andra med ! Läs mer här ......